Zonvakantie Marokko

Zonvakantie Marokko

Marokko ligt aan de Atlantische Oceaan en heeft een kustlijn van maar liefst 2500 kilometer met enorme zandstranden afgewisseld door steile rotswanden. Vier bergketens liggen diagonaal achter elkaar van het noordoosten (Algerije) tot het zuidwesten (Sahara), te weten: het Rifgebergte, de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. De Midden Atlas is een bosrijke bergketen waar ook veel weidegronden zijn en de Hoge Atlas is met 400 kilometer de langste bergketen van Marokko. De hoogste top ligt op 4167 meter. Aan de noordkant vindt men het Rifgebergte dat weinig toegankelijk is. In het oosten zijn de steppen en het dal van de 530 kilometer lange Moulouya. Ten noordwesten van de Atlas ligt de vruchtbare kustvlakte met de dichtbevolkte steden (56% van de bevolking woont in de steden). Marrakech is het centrum van dit gebied. Marokko is onder de Turken zijn koninkrijk kwijtgeraakt en tijdens die overheersing is het Arabisch als officiële taal en de Islam als officiële religie geïntroduceerd. Later hebben de Fransen en de Spanjaarden Marokko tot protectoraat verklaard en het land opgesplitst maar door steun van de Marokkanen aan Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaf Frankrijk het bezette gebied weer terug en in 1956 was de onafhankelijkheid voor Marokko een feit. Later heeft ook Spanje de bezette gebieden verlaten. Marokko heeft ca. 33 miljoen inwoners, 36% bestaat uit Berbervolken, 20% is Arabier en 40% is gearabiseerd Berber. Meer dan de helft is jonger dan 20 jaar.

Advertenties van onze partners

Klimaat Marokko

Marokko kent een grote verscheidenheid aan klimaatzones. Voor de noordkust geldt een mediterraan klimaat met warme droge zomers en zachte natte winters, de Atlantische kust heeft het hele jaar een warm zeeklimaat met weinig neerslag. In de bergen is het in de zomer overdag heet en in de avond aangenaam fris, terwijl het in de hogere bergketens erg koud kan zijn. In het zuiden heerst het woestijnklimaat, de zomers zijn overdag snoeiheet en in de avond is het er ijskoud.

Bezienswaardigheden Marokko

Door heel Marokko vind je in de architectuur Moorse invloeden onder andere te zien in Fes, de oudste koningsstad en vroegere hoofdstad, aan de talrijke paleizen en monumenten waaronder de universiteit. Bekend hier zijn de leerlooierijen. De buitenkant van de stad is kobaltblauw en binnen overheerst het groen, de kleur van de Islam. In de Medina, waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen, het vervoer gaat er per ezel, is het Marokkaanse handwerk te bewonderen: tapijten, leer, aardewerk, wollen en zijden stoffen, gegraveerde koperen voorwerpen en zilveren en gouden sieraden, wisselen er van eigenaar. Men betaalt elkaar in Dirham. Marrakech is gebouwd van rode leem en wordt daarom ‘de rode stad’ genoemd. Om de medina staan muren van 9 meter hoog en het hart van de stad is een plein waar elke avond eetstalletjes zijn en waar dansers, waarzeggers, slangenbezweerders en verhalenvertellers hun kunsten vertonen. Rabat, de huidige hoofdstad, is de vierde koningsstad en daar bevindt zich het mausoleum van koning Mohammed de Vijfde, ook voor niet-Moslims toegankelijk. Tanger,ooit Romeins, later Portugees, is een internationale stad waar het Corps Diplomatique is gevestigd.

Eten en drinken Marokko

Marokkaans eten ziet er feestelijk uit met veel ingrediënten zoals kip, lamsvlees, schelpdieren, vis en groenten. Men eet met drie vingers van de rechterhand en dipt de sauzen met brood. De basis voor al deze heerlijkheden is meestal couscous. Er is altijd fruit als nagerecht.

Offerte zonvakantie Marokko? Klik hier