Zonvakantie Turkije

Zonvakantie Turkije

Turkije ligt voor het grootste deel in Azië, op het schiereiland Anatolië tussen de Middellandse en de Zwarte Zee. De hoofdstad is Ankara. Een klein deel, rond de stad Istanbul, ligt in Europa, gescheiden van de rest van het land door de Dardanellen, de Zee van Marmara en de Bosporus Het hoogland van Anatolië is het belangrijkste landschap. Deze deels woestijnachtige hoogvlakte wordt in het noorden en zuiden omgeven door hoge randgebergten . Er zijn veel zoutsteppen, -moerassen en –pannen. Het oosten heeft Turkijes hoogste berg : Ararat (5156 m.). Er komen vaak aardbevingen voor en vooral Armenië is vulkanisch. De weinige rivieren zijn niet geschikt voor scheepvaart.

Klimaat Turkije

Elke regio heeft een ander klimaat. Het Zwarte Zeegebied heeft zachte winters en zachte zomers, de warme zomers en milde vochtige winters ervaart men in het zuiden en westen. Het binnenland zucht onder droge hete zomers en droge strenge winters. De Turkse Rivièra met zijn mediterraan klimaat is tussen Pasen en oktober een geschikte verblijfplaats. In juli en augustus is het wel heet.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden Turkije

Turkijke heeft een veelzijdig landschap, een mooie cultuur en een rijke geschiedenis. In de oude stad Ephese zijn opgravingen al jarenlang de Romeinse overblijfselen aan het blootleggen. Pamukkale is een kalksteendorpje, waar door de kalkophoping terrassen met water zijn ontstaan. Het water schijnt goed te zijn voor de huid. Nemrud is een van de hoogste toppen in de Taurus met de overblijfselen van een vergeten koninkrijk: koppen die voor zich uitstaren op een grote grafkuil. Troje, bekend uit de Ilias van Homerus waarin de oorlog met de Grieken werd beschreven. Cappedocië heeft een door weer en wind gevormd landschap van piramidevormige formaties, waarin woningen en kerken zijn uitgehouwen.

Activiteiten Turkije

Wandelen kan men door de Taurus. Je kunt er “Yörüks” tegenkomen, nomadenstammen die met kuddes en tenten door de bergen trekken. Aan de Turkse Rivièra kan men golfen. Duiken is mogelijk in de populaire badplaatsen en zeilen is mogelijk aan de westkust waar de westenwind waait. De Köprëcay is een schitterende rivier om te raften.

Steden Turkije

Istanbul moet hier vermeld worden! De Grote Bazar met zijn duizenden winkeltjes en de Süleymaniye moskee zijn prachtig om te bezoeken. Het Topkapi-paleis van de sultans, met de haremvertrekken is helemaal de moeite waard.

Eten en drinken Turkije

De Turkse keuken hoort bij de vier beste keukens ter wereld (na de Franse, de Chinese en de Italiaanse).De gerechten worden licht, zeker niet pittig, gekruid. Proef de heerlijke kebabs (doner is lamsvlees). Visgerechten zijn alleen aanbevolen aan zee. Turkijke is een land van zoetekauwen. Proef hun baklava maar eens! Efes is hun eigen bier. De Turken maken ook wijn. Muntthee en Turkse koffie zijn heerlijk. Kijk eens bij een kok in de keuken, dat vindt hij leuk!

Offerte zonvakantie Turkije? Klik hier